Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

27-08-2023 Εορτή Αγίου Φανουρίου

 

Η ιερά μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς εορτάσθηκε και φέτος στον υπόγειο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Φανούριο.

Ο Άγιος Φανούριος έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β' ο Διασπωρινός (1355 - 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ»

Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του. Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν: να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα· να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή· να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης· να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια· να είναι κλεισμένος στη φυλακή· να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα· να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες· να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται· να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής· να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο· να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους· να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.

Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του.

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Το πρόγραμμα της φετινής πανηγύρεως εχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/08/2023  <<ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ>>.
7.00πμ  Όρθρος και Θ.Λειτουργία
11.00πμ  Μυστήριο Ιερού Ευχελαίου
7.00μμ  Πανηγυρικός Εσπερινός και Ευχολόγιση Φανουροπιτών
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/08/2023  <<ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ>>.
7.00πμ  Όρθρος και Πανηγυρική Θ.Λειτουργία
6.30μμ  Μεθεόρτιος Εσπερινός

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

25-08-2023 Υποδοχή ιερού λειψάνου Οσίας Υπομονής


Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό μας και στα πλαίσια των εορτασμών του Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του τεμαχίου εκ των ιερών λειψάνων της Οσίας Υπομονής, της μητέρας του τελευταίου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Το ιερό λείψανο τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού και εψάλλη σύντομη δοξολογία για την υποδοχή, ενώ ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία.

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

21-08-2023 Πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη

 

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση της πυρκαγιάς. Όλες οι ενορίες τελέσαμε παράκληση και λιτανεία για τη κατάπαυση της φωτιάς. Πλάνα από την ενορία μας.


Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

03-08-2023 Εορτή Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη

 

Η Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη γεννήθηκε στην Αίγινα το 812 από ευσεβείς γονείς τον Αντώνιο και την Χρυσάνθη. Ο πατέρας της ήταν Ιερέας και η μητέρα της πέθανε κατά τον τοκετό. Είχε άλλα δυο αδέρφια τα οποία μετέπειτα έγιναν μοναχοί. Ο πατέρας της αφού της έδωσε το όνομα Αγάπη, την εμπιστεύτηκε σε ευσεβή συγγενικό του πρόσωπο και ακολούθησε τον ερημητικό βίο. Η οσία σε μικρή ηλικία παντρεύτηκε και λόγο της επιδρομής των εικονομάχων στο νησί, αναχωρεί με τον σύζυγο της για την Θεσσαλονίκη. Εκεί απόκτησαν τρία παιδιά εκ των οποίων τα δύο πεθάνανε. Η αγία με τον σύζυγό της αποφάσισαν μετά από αυτό να αφιερώσουν το ένα και μοναδικό εξάχρονο παιδί τους στον Θεό και το οδηγούν στην Ιερά μονή Ευαγγελιστού Λουκά όπου παίρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το αγγελικό σχήμα ονομάζετε Θεοπίστη. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα πεθαίνει και ο σύζυγος της και αφού η αγία τελεί τα τριήμερα, εννιάμερα, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών μοιράζει την περιουσία της στους φτωχούς και αναχωρεί για την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, εκεί που σήμερα θησαυρίζετε το σκήνωμά της. Παίρνει το όνομα Θεοδώρα από την ηγουμένη Άννα και ασκεί τα μοναχικά της καθήκοντα για πενήντα πέντε χρόνια με φόβο Θεού και υπακοή στην εκκλησία με πολύ άσκηση. Ηγουμένη της μονής αναδεικνύετε η κόρη της Θεοπίστη και η ίδια αφού έχει συμπληρώσει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας της, αναχωρεί για την Ουράνια Βασιλεία. Η αγία ονομάζετε και μυροβλύτισσα γιατί υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι το σώμα της ίδρωνε βγάζοντας μύρο πριν της ταφή της. Όπως και πολλά θαύματα κατά την περίοδο της πανώλης, όπου η αγία θεράπευε τους ανθρώπους από σήψη, πυρετό, τύφλωση και παραλυσία των άκρων που προκαλούσε η ασθένεια.