Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

31-07-2023 Πρόοδος Τιμίου Σταυρού

 

Το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2023 η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως αναβίωσε στην Αλεξανδρούπολη την παλαιά βυζαντινή εορτή της Προόδου του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού. Η εορτή αυτή, σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό, σήμαινε την πανηγυρική έξοδο του Ιερού Συμβόλου του Τίμιου Σταυρού από το Παλάτι και τη λιτάνευσή του στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών κατοίκων της.

Αυτήν η βυζαντινή εορτή με την νυκτερινή λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού αναβίωσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια του εορτασμού του Ιωβηλαίου των 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Την διαδρομή διευκόλυναν μοτοσυκλετιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εθελοντές του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών και των Προσκόπων, ενώ στην κεφαλή της λιτανείας ήταν αγόρια των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Σημαντική ήταν και η συνδρομή των εθελοντών διασωστών του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδος Διάσωσης.

Εκεί ανέμεναν οι ιερείς του Ναού με πλήθος κόσμου και συλλόγους με τα λάβαρά τους. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την φιάλη με τον αγιασμό και το συγκεντρωμένο πλήθος με τον Τίμιο Σταυρό, εψάλλησαν τα σχετικά τροπάρια του Τίμιου Σταυρού και η λιτανεία συνέχισε δια των οδών Φιλιππίδου και Άβαντος μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου με την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα. Χαρακτηριστική εικόνα ήταν ο σεβασμός που επεδείκνυαν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας όταν περνούσε από μπροστά τους ο Τίμιος Σταυρός.

Το ίδιο τυπικό της ευλογίας του αγιασμού τελέσθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο και από εκεί η λιτανεία κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Εξωπόλεως και τον μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και εκεί πλήθος κόσμου ανέμενε την έλευση του Τίμιου Σταυρού.

Μετά την ευλογία του αγιασμού και του πλήθους η λιτανεία ανηφόρισε δίπλα από το Πάρκο Αλτιναλμάζη προς την περιοχή του Στρατοπέδου "ΖΗΣΗ" και στον υπόγειο ναό της Παναγίας της Στρατήγισσας και στο ξύλινο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Από εκεί μέσω της Οδού των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων (όπως έχει επισήμως μετονομασθεί η Περιφερειακή Οδός της πόλεως) η λιτανεία κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Καλλιθέας, όπου ανέμενε πλήθος κόσμου, σύλλογοι με τα λάβαρά τους και ο εφημέριος του ναού.

Μετά την ευλογία του αγιασμού στον Άγιο Βασίλειο, η λιτανεία κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου και εκεί ιερείς και λαός προσετέθησαν στο πλήθος της λιτανείας.

Από την Αγία Κυριακή η λιτανεία πέρασε από την παραλιακή λεωφόρο, όπου οι πολλοί ξένοι τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες παρακολούθησαν με έκπληξη την πρωτόγνωρη γι' αυτούς λιτανεία, απαθανατίζοντας τις στιγμές με τα κινητά τους. Μπροστά από την 12η Μεραρχία η λιτανεία σταμάτησε και ο αναπέμφθηκε δέηση προς τον Τίμιο Σταυρό. Ακολούθως η λιτανεία συνέχισε την πορεία της μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου κατέληξε μετά από τρεις και πλέον ώρες από την έναρξη της.

Εκεί ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε το πλήθος που ακολούθησε την λιτανεία και ευχήθηκε σε όλους όσους ακολούθησαν και για όσο μπόρεσε ο καθένας τον Τίμιο Σταυρό, να έχουν την Χάρη και την ευλογία Του στις οικογένειές τους, στα σπίτια τους, στην εργασία τους και στη ζωή τους.

Ακολούθως ο Τίμιος Σταυρός εισόδευσε κατά την Μικρά Είσοδο της Θείας Λειτουργίας που είχε ήδη ξεκινήσει την οποία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ. Καθ' όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελείωσε λίγο πριν την μία μετά τα μεσάνυχτα ο κόσμος προσκυνούσε τον Τίμιο Σταυρό, ενώ πολλοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ευχόμαστε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας να ευλογεί την πόλη και την Μητρόπολή μας.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

25-07-2023 Εορτή Κοιμήσεως Αγίας Άννης

 

Η Αγία Άννα, είναι η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου και η γιαγιά κατά σάρκα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ήταν από τη φυλή του Λευί, κόρη του ιερέα Ματθάν και της γυναίκας του Μαρίας.
Ο Ματθάν ιεράτευε επί της βασιλείας Κλεοπάτρας και Σαπώρου ή Σαβωρίου, βασιλιά των Περσών, και της βασιλείας Ηρώδου του Αντιπάτρου. Ο Ματθάν είχε τρεις κόρες, τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα. Παντρεύτηκε η πρώτη στη Βηθλεέμ και γέννησε τη Σαλώμη, τη μαία. Παντρεύτηκε η δεύτερη, κι αυτή στη Βηθλεέμ, και γέννησε την Ελισάβετ (τη μητέρα του Ιωάννη του Προδρόμου).
Παντρεύτηκε δε και η Τρίτη, η Άννα, στη γη της Γαλιλαίας, και γέννησε Μαρία τη Θεοτόκο, που σημαίνει ότι η Σαλώμη, η Ελισάβετ και η αγία Μαρία η Θεοτόκος, ήσαν κόρες τριών αδελφών και μεταξύ τους πρωτεξαδέλφες. Αυτή λοιπόν η Άννα, αφού γέννησε τη σωτηρία όλου του κόσμου, την Παναγία, και την απογαλάκτισε, την ανάθεσε στον Ναό, ως άμωμο δώρο στον παντοκράτορα Θεό, και έζησε το υπόλοιπο της ζωής της, μέχρις ότου εξεδήμησε εν ειρήνη προς τον Κύριο, με νηστείες και ευεργεσίες προς αυτούς που είχαν ανάγκη. 
Το πρόγραμμά της Φετινής Πανηγύρεως εχει ως εξής: